Gebouweigenaar / bewoner
Bij een hybride warmtepomp houdt de bewoner zowel een gas- als elektriciteitsaansluiting. Er is beperkt ruimte nodig in de woning voor een binnenunit van een hybride warmtepomp. Deze is wel kleiner dan die van een individuele warmtepomp, ook omdat het tapwater nog steeds met de CV-ketel wordt opgewarmd. De bewoner houdt bij deze aardgasvrije techniek de keuze tussen koken op gas of elektrisch koken, bijvoorbeeld op inductie.
Huurders die willen overstappen op een hybride warmtepomp voor verwarming, moeten contact opnemen met hun woningcorporatie of -eigenaar. Die grijpt vaak grootschalig onderhoud aan om ook de energie-installatie te verduurzamen.
Gemeente
Voor een hybride warmtepomp hoeft de gemeente geen vergunning te verlenen. Netverzwaring is vrijwel nooit nodig. Toch verdient het aanbeveling tijdig met de netbeheerder te overleggen over het gebruik van de hybride warmtepomp. Als er nu of over een aantal jaren groengas kan worden geleverd aan de woningen voor de hybride warmtepomp, dan kan de gemeente hierin samen met de netbeheerder een regierol nemen.
Netbeheerder
Omdat het elektrisch aansluitvermogen van een hybride warmtepomp lager is dan een all-electric-warmtepomp is netverzwaring vrijwel nooit nodig. De cv-ketel op (groen)gas neemt immers het piekvermogen voor zijn rekening.
Op de site van Netbeheer Nederland vind je meer informatie over de rol en ondersteuning van de netbeheerder ten behoeve van de Transitievisie Warmte.
Adviseur
Voor onafhankelijk advies is het verstandig om met een onafhankelijke energieadviseur te overleggen. Zij of hij komt thuis langs voor een persoonlijk advies en bekijkt wat in een huis mogelijk is: kun je het dak, de gevel, de vloer of ramen isoleren? Zijn een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp een optie als je uitgaat van de bestaande situatie? Je kunt ervoor kiezen om een rapport te laten opstellen waarin alle maatregelen op een rij staan, bijvoorbeeld hoeveel je bespaart en hoe snel de investering is terugverdiend.
Installateur
Het is verstandig om een vakbekwaam installateur in te schakelen. Vakbekwaamheid houdt in dat die installateur kennis en vaardigheden heeft op het gebied van duurzame energie-installaties en daarbij werkt volgens geldende veiligheids- en kwaliteitsnormen. Dit kunnen wettelijke (minimum)eisen zijn, maar ook afgesproken kwaliteitsnormen. Je vindt gecertificeerde installateurs in een kwaliteitsregister, bijvoorbeeld in het register van QBIS.
Deze installateurs kunnen ook de radiatoren instellen zodat door alle radiatoren precies de hoeveelheid warm water stroomt die nodig is om een woning per ruimte optimaal te verwarmen. De cv-installatie waterzijdig inregelen heet dat in jargon, Dat levert een directe besparing en comfortverbetering op.