Gemeente en netbeheerder werken aan betere samenwerking

22-11-2022
2854 keer bekeken

Deze nieuwspagina wordt niet meer geüpdatet. Op de hoogte blijven van het NPLW en nieuws over de warmtetransitie? Abonneer je op de nieuwsbrief en bekijk de nieuwspagina.

Het NPLW bouwt door op de ervaring, kennis en producten van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) en het Expertise Centrum Warmte (ECW), die overgaan naar het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW). 


Op dinsdag 15 november organiseerde het Expertise Centrum Warmte (ECW) een online kennis- en leerbijeenkomst over de netbeheerder. De gemeente Leiden en de netbeheerder Liander lieten zien dat er door hun samenwerking meer begrip voor elkaars standpunt en afwegingen is.

Boemerangeffect in de samenwerking

Ruim 50 mensen keken naar de online sessie die begon met Youri Haasbroek en Jos van Wersch van de gemeente Leiden. Zij vertelden over hun kansen en uitdagingen in de warmtetransitie. Jos van Wersch, convenantmanager van het convenant gemeente Leiden-Liander-Dunea vertelt over het “boemerangeffect”, de samenwerking en verbeterpunten: “Bij elke vraag die de gemeente aan Liander stelde kwam er een tegenvraag vanuit Liander en ook vice versa. In Leiden zijn bijvoorbeeld veel smalle straatjes en is de druk op de openbare ruimte erg groot, waardoor het soms onmogelijk lijkt om een nieuwe MSR-(Middenspanningsruimte) neer te zetten, met het bijbehorende kabeltracé. Hierover gaat de gemeente dan met Liander in gesprek om tot oplossingen te komen. Omdat er vaak veel verschillende afdelingen van de gemeente betrokken zijn bij de planning in de onder- en bovengrond zal de gemeente haar huiswerk dus goed moeten doen.”

In gesprek met je netbeheerder

Hannah Saers, gebiedsregisseur van Liander, vertelde dat het voor de netbeheerder ook heel belangrijk is om in gesprek te gaan met de gemeente zodat zij goede afwegingen kunnen maken in hun planningen voor het plaatsen van de MSR-kasten en de bijbehorende kabels. Haar oproep aan gemeenten: “ga in gesprek met je netbeheerder en ontdek samen welke planningsvraagstukken je met elkaar op moet lossen.”

Youri Haasbroek, procesregisseur van de gemeente Leiden, gaf aan dat er bij de gemeente soms ruimte is om samen op te trekken met de netbeheerder waardoor de werklast wordt verminderd. Ook gaf hij aan dat het soms lastig is om de regierol te pakken en die te behouden. Bewoners nemen bijvoorbeeld een beslissing over de vervanging van de cv-ketel, terwijl de gemeente samen met die bewoners nog geen duidelijke keuze voor een warmteoplossing in de wijk hebben gemaakt. In uitvoeringsplannen van de gemeente worden concrete plannen gemaakt. Daarnaast worden er spijtvrije maatregelen omschreven. Dat zijn maatregelen die voor energiebesparing zorgen, zichzelf snel terugverdienen en nu al genomen kunnen worden, los van de warmtebron die later in een wijkaanpak wordt gekozen.

Terugkijken

Ben je nieuwsgierig wat er tijdens deze bijeenkomst nog meer besproken is? Of wil je nog een deel terugkijken? Geen probleem! 

Kijk de online kennis- en leerbijeenkomst over de netbeheerder terug

Meer weten?

Vragen?

stel je vraag aan onze helpdesk.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen