Inspirerende kennis- en leerbijeenkomst isolatie en ventilatie

18-11-2021
2248 keer bekeken

Deze nieuwspagina wordt niet meer geüpdatet. Op de hoogte blijven van het NPLW en nieuws over de warmtetransitie? Abonneer je op de nieuwsbrief en bekijk de nieuwspagina.

Het NPLW bouwt door op de ervaring, kennis en producten van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) en het Expertise Centrum Warmte (ECW), die overgaan naar het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW). 


Op dinsdag 9 november organiseerde het Expertise Centrum Warmte (ECW) een online kennis- en leerbijeenkomst over isolatie & ventilatie. Deelnemers kregen duidelijke uitleg over hoe ze isolatie kunnen inzetten op de route naar aardgasvrije woningen. De gemeente Leusden gaf praktijkvoorbeelden.

Uitleg over isolatie en ventilatie en de ervaringen van gemeente Leusden

Ruim 90 mensen keken naar deze online sessie die begon met een overzicht in vogelvlucht van de ontwikkelingen rond isolatie en ventilatie. Jacqueline Hooijschuur, senior adviseur warmtetransitie ECW: “In de route naar aardgasvrije woningen is isolatie belangrijk als het eindbeeld van de gemeente een all electric oplossing is. Een all electric oplossing is de oplossing waarin elektriciteit wordt gebruikt door bijvoorbeeld de warmtepomp om de woning te verwarmen. Naast isolatie is daarbij ventilatie belangrijk om de woning ook gezond te houden om in te wonen en te leven. Voor veel gemeenten is het nog een puzzel hoe zij de bewoners kunnen bewegen om hun huis ook daadwerkelijk te isoleren en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de stappen die de bewoners zetten ook bijdragen aan het eindbeeld. Maar ook bewoners weten vaak niet waar te beginnen.”

Via isolatie naar toekomstbestendige woningen

Faciliteer woningeigenaren met een Energieloket

Huibert Boer, beleidsadviseur duurzame leefomgeving uit Leusden vertelt over hoe de gemeente Leusden deze puzzel maakt. “Leusden is een plattelandsgemeente en heeft veel particulier woningbezit (jaren 70-wijken) en weinig beschikbare warmtebronnen. De all electric oplossing is daarmee dus een eindbeeld, maar kleinschalige collectieve oplossingen zouden ook kunnen. Al deze oplossingswegen leiden via isolatie naar toekomstbestendige woningen. Wij faciliteren daarom onze individuele woningeigenaren met het Energieloket (www.ikwilwatt.nl) met allerlei praktische middelen en mensen. Denk hierbij aan: warmtecamera’s, handleiding voor woningeigenaren en een groep van energiegidsen. We willen dat alle inwoners bij alle beslissingen die hun woning betreffen het toekomstbeeld van lage temperatuurverwarming voor ogen houden en daarom bij alle beslissingen de mogelijke isolatiemaatregelen hierin betrekken.  Verder heeft Leusden ook een wijkgerichte aanpak. In de wijkaanpak maakt de gemeente samen met een Buurtteam van bewoners een plan hoe de woningen door isolatie voorbereid kunnen worden op een toekomst zonder aardgas. Daarna ondersteunen we dat de bewoners met het plan in de hand hun woning aanpakken. Daarnaast is Leusden onderdeel van de pilot DoeTank Publieke Ontzorging. Hierin wordt samen met een team van professionals en met 3 andere gemeenten (Veldhoven, Emmen en Weert) een aanpak voor toekomstbestendige woningen ontwikkeld.

Zorg ervoor dat iedereen mee kan doen

Huibert vertelt: “In Leusden zijn veel woningeigenaren klaar om hun woning een update te geven en willen ook geld uitgeven aan het toekomstbestendig maken van hun woning omdat dit zowel de waarde van hun woning als ook hun comfort ten goede komt. Na 50 jaar mag je ook wel een keer verwachten dat je toe bent aan het vervangen van die drive-in-garagedeur die energetisch zo lek als een vergiet is. Naast het toekomstbestendig maken van de woningen, vindt de gemeente Leusden het ook heel belangrijk dat iedereen in de gemeente mee kan doen met de energietransitie door bijvoorbeeld een energiebespaarhypotheek te regelen voor mensen die niet voor de energiebespaarlening in aanmerking komen.”

Terugkijken

Ben je nieuwsgierig wat er tijdens deze bijeenkomst nog meer besproken is? Of nog een deel terugkijken? Geen probleem! Je kunt de bijeenkomst makkelijk terugkijken.

Meer weten?

Lees de ECW-factsheet over isolatie en lees de Kamerbrief over hoofdlijnen nationaal isolatieprogramma. Of stel je vraag aan onze helpdesk.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen