Voldoet jouw gebouw aan de ‘Standaard’?

04-11-2021
1345 keer bekeken

Deze nieuwspagina wordt niet meer geüpdatet. Op de hoogte blijven van het NPLW en nieuws over de warmtetransitie? Abonneer je op de nieuwsbrief en bekijk de nieuwspagina.

Het NPLW bouwt door op de ervaring, kennis en producten van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) en het Expertise Centrum Warmte (ECW), die overgaan naar het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW). 


In de nieuwe versie van de Uniforme Maatlat Gebouwde Omgeving (UMGO) is een functie opgenomen om in te schatten of een gebouw aan de ‘Standaard’ voldoet.

BENG-eisen, een indicatie van het energielabel én maak een schatting of je aan de Standaard voldoet

Dat is nu allemaal mogelijk met de nieuwste versie van de UMGO. De UMGO is een rekenmodel, waarmee je verschillende gebouwen, isolatiepakketten en installaties kunt vergelijken op energiegebruik en CO2-emissie. Dat gebeurt op een uniforme manier. De UMGO gebruikt hiervoor een vereenvoudigde NTA8800 berekening.

De Standaard

De Standaard is een advies voor de isolatiegraad van een woning, en geeft aan wanneer een woning goed genoeg is geïsoleerd om aardgasvrij te worden. De standaard is ontstaan uit het Klimaatakkoord. 

Gebruik van de UMGO in Wijkuitvoeringsplannen

Om te bepalen welke oplossing in de wijk het beste is, speelt de duurzaamheid van de oplossing een belangrijke rol. Je kunt hiervoor de UMGO gebruiken. Onderstaande fictieve voorbeeld geeft een resultaat van de UMGO. Hiervoor zijn voor een jaren ’70 wijk met 400 rijwoningen en 100 hoekwoningen verschillende varianten  doorgerekend.

  1. Oorspronkelijke staat.
  2. De woningen zijn geïsoleerd met een isolatiepakket voor nieuwbouwwoningen in de bouwperiode  2013-2020.
  3. De geïsoleerde woningen krijgen ook mechanische balansventilatie.
  4. De woningen krijgen daarbovenop een individuele warmtepomp (all – electric).
  5. De woningen in oorspronkelijke staat worden aangesloten op een warmtenet met aftapwarmte elektriciteitscentrale.

Uitwerking voorbeeld gebruik van de UMGO in Wijkuitvoeringsplannen

Ga zelf aan de slag met de UMGO

Wil je weten hoe je zelf tot dit soort resultaten kunt komen voor je wijkuitvoeringsplan, en hoe je de ‘Standaard’ bepaalt voor jou gebouwen? Kijk dan de instructiefilmpjes van de UMGO. Regelmatig organiseren we een masterclass. Heb je daar interesse voor, dan kan je je melden bij de helpdesk. Ook bij vragen kun je contact opnemen met onze helpdesk.  

Fotograaf afbeelding: Rob Poelenjee

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen